KNJIŽNICA - DOGAĐANJA

Suradnja sa Knjižnicom Špansko-sjever

Knjižnica Špansko-sjever nalazi se na Trgu Ivana Kukuljevića 9 i najbliža ja gradska knjižnica našoj školi. I ove godine imali smo sjajnu suradnju s knjižničarima iz Knjižnice Špansko-sjever te smo je organzirano posjetili dvanaest puta.

Učenici drugih razreda (2. a, b, c, d i e) tijekom siječnja i veljače posjetili su Knjižnicu kako bi upoznali osnovna pravila ponašanja i posudbe građe u knjižnici, naučili su na kojim mjestima se nalaze knjige za njihov uzrast, a knjižničari su im otkrili koja je najstarija knjiga koju čuvaju u knjižnici te im omogućili da zavire u spremište knjižnice gdje korisnici nemaju pristup. Za kraj su uživali u priči koju su knjižničari odabrali za njih.

Na radionici Priča iz šešira sudjelovao je 2. b razred (3. lipnja 2024.), na predavanju Planinarenje za djecu povodom 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj sudjelovali su 3. a i 3. d razred (12. ožujka 2024.), a povodom Mjeseca hrvatske knjige učenici 3. a razreda sudjelovali su na kreativnoj Kamišibaj radionici (17. listopada 2023.). Učenici 4. b razreda sudjelovali su na znanstvenoj radionici Čudesni krumpir (26. listopada 2023.), učenici 5. d razreda na Haiku radionici i predstavljanju slikovnice Kiša, autorice Lane Momirski (16. siječnja 2024.), a ista autorica i prevoditeljica održala je zanimljivo predavanje o poslu prevoditelja – na Susretu s prevoditeljicom sudjelovali su učenici 8. b razreda (19. listopada 2023.) – fotografije s gostovanja pogledajte u nastavku (“više”).

I ovim putem zahvaljujemo se knjižničarima iz Knjižnice Špansko-sjever na ugodnim, poučnim i zanimljivim susretima i veselimo se nastavku suradnje u novoj školskoj godini.

Ovim putem podsjećamo učenike da je upis u KGZ besplatan, a ljetno radno vrijeme Knjižnice Špansko-sjever mogu provjeriti na poveznici. Knjižničari pozivaju sve učenike nižih razreda da posjete Knjižnicu u petak, 12. srpnja 2024., u 10:00 sati kada je organiziran Storytelling Sanje Rašković

Organizirala gostovanja i pripremila tekst: Valentina Namesnik, stručna suradnica knjižničarka

Čudesni krumpir (26. listopada 2024.), 4. b

Kamišibaj radionica (17. listopada 2024.), 3. a

Susret s prevoditeljicom (19. listopada 2023.), 8. b

Obavijesti iz školske knjižnice

Dragi učenici,

molimo vas da posuđene knjige što prije vratite u školsku knjižnicu. Ukoliko ste knjigu izgubili ili slično, svakako nam se javite u knjižnicu da to riješimo.

Učenike koji su pretplatnici na časopis Modra lasta, molimo da svoje brojeve za lipanj podignu u školskoj knjižnici.

Učenici koji su polazili izvannastavnu aktivnost Čaj uz Lastu, a nisu bili na posljednjem susretu, molimo da podignu svoje šalice s pripremljenim poklončićem i diplomom.

Hvala vam, dragi učenici!

Pripremila: Valentina Namesnik, stručna suradnica knjižničarka 

Kako smo obilježili Noć knjige

U ponedjeljak i utorak, 22. i 23. travnja, u našoj školskoj knjižnici obilježili smo Noć knjige.

U ponedjeljak, 22. travnja, posjetio nas je književnik Jadranko Bitenc, a susretu su prisustvovali učenici 6. c i 6. d razreda koji su ove školske godine za lektiru čitali autorovu knjigu Twist na bazenu. Autor nam je priznao da na radnom stolu gdje piše uvijek ima hrpu čokolade, a najdraže su mu Lind čokolade koje ga vežu uz djetinjstvo kada mu je iste donosila majka koja je radila “vani”. Otkrio nam je da ga je na pisanje za djecu potaknuo Ivan Kušan nakon što mu je dao rukopis romana za odrasle, a Kušan je odmah primijetio da bi mu bolje išlo pisanje za djecu. Nekoliko godina Jadranko je radio i kao nastavnik hrvatskoga jezika, a tada bi učenicima koji su promašili temu sastavka promijenio naslov i dao im peticu. Baš fora, složili su se naši učenici, kojima je autor za kraj poručio da imaju pravo biti uspješni i veseli te da je pred njima cijeli svijet.

Zahvaljujemo nakladniku Alfi i autoru Jadranku Bitencu na gostovanju u našoj školi.

   

U utorak, 23. travnja, za učenike 1. b razreda pripremila sam kulinarsku čitaonicu Grozomorova gozba, nazvanu prema istoimenoj, šaljivoj i zabavnoj slikovnici. Nakon pročitane slikovnice, porazgovarali smo o radnji i likovima, a onda su učenici otkrili svoje neobične prehrambene zahtjeve. Zatim su izvlačili papiriće s neobičnim jelima, a ista su trebali ilustrirati te ubaciti u veliki lonac koji su nam posudile kuharice. Promiješali smo sve ilustrirane sastojke i odabrali naziv jela: šareno varivo. Sve crteže možete pogledati na panou ispred školske knjižnice do 3. svibnja.

Učenici koji su 23. travnja posjetili školsku knjižnicu na poklon su dobili straničnik ovogodišnje manifestacije Noći knjige.

Fotografije s događanja pogledajte u nastavku.

Pripremila: Valentina Namesnik, stručna suradnica knjižničarka

Skip to content