preskoči na sadržaj

Osnovna škola Malešnica

149 godina od rođenja Zagorke

Autor: Valentina Namesnik, 2. 3. 2022. 13:29

Nepoznata godina rođenja darovitog djeteta

Iako su u vezi datuma rođenja Marije Jurić Zagorke dugo postojale nejasnoće, na kraju se ustanovilo da je rođena 2. ožujka 1873. godine u blizini Vrbovca. Bila je darovito dijete, odmalena je pisala i pokretala učeničke novine no roditelji joj nisu omogućili daljnje školovanje, već su je maloljetnu udali i poslali u Mađarsku.  

Bijeg u Zagreb i želja za neovisnošću

Marija je pobjegla od muža s kojim se nije dobro slagala i doselila u Zagreb te se odlučila za samostalan i neovisan život baveći se pisanjem. Počela je raditi u redakciji Obzora, uglednih zagrebačkih dnevnih novina. Od anonimne reporterke, Marija je postala politička novinarka koja je izvještavala o svim važnim političkim zbivanjima.

Tekstove je objavljivala pod pseudonimima

Kako se nije vjerovalo da žene mogu i znaju dobro pisati, Marija je bila primorana tekstove objavljivati pod pseudonimima (drugim, izmišljenim imenima), a najpoznatiji pseudnonim kojeg je odabrala bio je Zagorka, zbog ljubavi prema ljudima iz hrvatskog puka i iz solidarnosti prema njihovim životnim teškoćama.

Počela pisati povijesne romane

Nakon petnaestak godina rada u novinama, na poticaj biskupa Josipa Jurja Strossmayera, Marija je počela pisati povijesne romane. Grička vještica i Gordana počeli su u nastavcima izlaziti u dnevnim novinama Jutarnji list. Zanimljivo je da su mnogi tada rođenoj djeci davali imena Gordana.

Pokreće prvi časopis namijenjen ženama

Godine 1925., Marija pokreće časopis Ženski list, prvi časopis u Hrvatskoj namijenjen ženskoj publici. Kasnije pokreće časopis Hrvatica. Uz još nekoliko književnica, Marija je sudjelovala u osnivanju Društva hrvatskih književnica

Bila je drugačija, pa tako i kritizirana

Budući da je bila jedna od rijetkih novinarki u ono vrijeme, često je bila kritizirana, neshvaćena i gledana s podsmijehom od strane muških kolega. To ju nije sputavalo u pisanju i trudu da se čuje ženski glas i bori za ženska prava.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Na adresi Dolac 8, gdje je živjela i umrla, osnovan je Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke gdje se nalazi stalni postav zbrike (namještaj i predmeti koje je Marija koristila, kao i brojna izdanja njezinih djela). Memorijalni stan otvoren je svaki četvrtak, svakako ga posjeti!

I nemoj zaboraviti svratiti u Tkalčićevu...

jer tamo se nalazi spomenik Marije Jurić Zagorke, postavljen 1991. godine, a djelo je kipara Stjepana Gračana.

Pripremila: Valentina Namesnik, stručna suradnica knjižničarka 

 [više]

Dan sjećanja na žrtve holokausta

Autor: Valentina Namesnik, 28. 1. 2022. 14:03

Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja.

Na taj dan 1945. godine Crvena armija oslobodila je najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz. Ondje su pronašli oko 7000 preživjelih zatočenika, među kojima je bio i Otto Frank.

Otto Frank, otac Anne Frank, nekoliko mjeseci nije znao jesu li njegove kćerke Anne i Margot preživjele. Shrvan od tuge, nije mogao odmah čitati dnevnik koji mu je predala Miep koja je obitelji pomagala za vrijeme skrivanja u Skrovištu.

Otac Anne Frank nije mogao prestati čitati Annine zapise iz kojih je upoznao njezinu ozbiljniju stranu, ali iznenadio se kako je precizno, dobro, ali i duhovito opisala vrijeme provedeno u Skrovištu.

Ispunio je želju svoje Anne, pronašao izdavača i omogućio drugima da čitaju njezine zapise. Predgovor američkom izdanju napisala je Eleanor Roosevelt, započevši: "Ovo je jedna nevjerojatna knjiga. Napisana rukom mlade djevojke - a mladi se ne boje reći istinu - jedan je od najmudrijih i najdirljivijih komentara o ratu i učinku rata na ljude koje sam ikada pročitala."

Ovo je fotografija s posljednje proslave rođendana Anne Frank.

Bio je sunčan dan, 12. lipnja, a Anne je na svoj deseti rođendan pozvala osam prijateljica. Bilo je tu poklona, plesa, igre, fotografiranja i torte baš kao što i priliči jednom dječjem rođendanu.

Nažalost, već sljedeće godine situacija nije bila dobra i Anne je propustila slavlje, a proslava dvanaestog rođendana također nije bila moguća zbog racije i zbog toga što je baka Hollander bila ozbiljno bolesna.

Za svoj trinaesti rođendan Anne je mogla poželjeti nešto što sama jako želi, kako bi joj dodatno ugodili jer dva prošla rođendana nije proslavila. Anne je odabrala dnevnik!

Četrnaesti rođendan Anne je dočekala u Skrovištu i već gotovo godinu dana nije bila vani. Na poklon je dobila puno slatkiša i debelu knjigu o grčkoj i rimskoj mitologiji. Obožavala je čitati!

Anne nije dočekala svoj petnaesti rođendan. Umrla je u veljači 1945. u logoru Bergen-Belsen. Umrla je od pjegavog tifusa, što je zarazna bolest koju prenose uši.

"Dnevnik Anne Frank" lektirni je naslov, a Naklada Ljevak prošle godine izdala je knjigu "Sve o Anne Frank", koja je vrijedan i koristan dodatak za istraživački rad u školi, obradu djela na satu lektire, ali i podsjetnik za sve nas na ovu iznimnu djevojčicu i strahote genocida.

Izvor: knjiga "Sve o Anne Frank"

Pripremila: Valentina Namesnik, knjižničarka

 [više]

Slikovnica "Jakov i Ana ostvaruju snove"

Autor: Valentina Namesnik, 25. 1. 2022. 12:04

U knjižnici možete pronaći novu slikovnicu pod naslovom "Jakov i Ana ostvaruju snove", autorice Anje Mihajlović, koja govori o odbacivanju stereotipa pri odabiru zanimanja i zapošljavanju.

Usvajajući stereotipe od najranije dobi, djevojčice i dječaci nailaze na prepreke pri donošenju ključnih životnih izbora te se često prilagode odlukama koje okolina ili duštvo donesu umjesto njih. Zbog takvog funkcioniranja društva, za pojedina zanimanja postoji uvriježeno mišljenje da su rezervirana samo za mušakarce/žene.

Ova slikovnica učenicima će pokazati da svatko može raditi ono što ga zanima i što voli, bez obzira na spol, i tako ostvariti svoje snove.

Slikovnicu je izdala udruga B.a.B.e. u okviru projekta "Ravnopravnost kroz sliku i stih", financiranog iz sredstava Grada Zagreba. 

Pripremila: Valentina Namesnik, knjižničarka 

 [više]

Sjećanje na književnika Paju Kanižaja

Autor: Valentina Namesnik, 4. 11. 2021. 12:20

Na današnji dan, prije šest godina, preminuo je poznati hrvatski književnik Pajo Kanižaj.

Njegovi prijatelji i poznanici pamte ga po tome što je viceve bacao kao iz rukava. Bio je duhovit, maštovit i neobičan.

Često je nosio leptir mašnu po kojoj je bio prepoznatljiv.

Napisao je preko 40 knjiga za djecu, od kojih je najpoznatija 3čave pjesme. Uvrštena je u popis lektire i učenici je rado čitaju.

Pisao je i za odrasle: satirične priče, aforizme, poeziju... Pisao je za novine, a angažiran je bio i na HRT-u.

Osvojio je brojne nagrade za svoje stvaralaštvo i mnogi s radošću pamte njegov lik i djelo.

Hrvatska domovina

 

Da sam se rodio

usred snijega i leda,

bio bih sigurno

eskimskih pogleda.

 

Da sam se rodio

usred kineskog dana

ili japanske noći,

imao bih kose oči.

 

Da sam se rodio

usred Pariza,

za Francusku mi nikad

ne bi trebala viza.

Da me je netko

u Gani na svijet donio,

svu bih svoju ljubav

Gani poklonio.

 

Da su mi roditelji

bili beduini,

pjevao bih pjesme

drugoj domovini.

 

Al' s hrvatskog neba

bacila me roda

i tako postadoh djelić

hrvatskog naroda!

Pjesmu je napisao 1970. godine.

Pripremila: Valentina Namesnik, knjižničarka 

 [više]

Međunarodni mjesec školskih knjižnica

Autor: Valentina Namesnik, 29. 10. 2021. 13:41

Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica.
Budući da je 10. po redu odabrala sam 10 lektira za koje učenici često komentiraju da ih baš vole. To su (slučajnim redoslijedom):


1. Durica, Ivica Bednjanec
- omiljen strip o svakodnevnim događajima i bezazlenim nestašlucima Durice i njezinih prijatelja
2. Poljubit ću je uskoro, možda, Šime Storić
- glavni junaci su trinaestogodišnjaci koji se suočavaju s različitim izazovima odrastanja
3. Čudnovate zgode šegrta Hlapića, Ivana Brlić Mažuranić
- pustolovine šegrta Hlapića, radoznalog, veselog, dobrog i hrabrog, mnogima omiljenog književnog junaka
4. Smogovci, Hrvoje Hitrec
- dogodovštine neobične obitelji Vragec, u kojoj svaki čitatelj ima svog omiljenog lika, a s iščekivanjem prati razvoj zanimljivih događanja, prijateljstva, ljubavi...
5. Pipi Duga Čarapa, Astrid Lindgren
- klasik dječje književnosti, čija je glavna junakinja jaka, hrabra, neobična i vesela Pipi
6. Charlie i tvornica čokolade, Roal Dahl
- moderna bajka koja progovara o nepravdi prema djeci, snimljen je i film kojeg djeca rado gledaju
7. Vlak u snijegu, Mato Lovrak
- priča o djetinjstvu, zajedništvu, prijateljstvu i prvim simpatijama, rado gledan istoimeni film koji sadrži brojne pjesme u kojima uživaju i djeca i odrasli
8. Dnevnik Pauline P., Sanja Polak
- dnevnik djevojčice Pauline koja piše o svakodnevnim zgodama i nezgodama, svi učenici jedva čekaju svaki sljedeći nastavak
9. Družba Pere Kvržice, Mato Lovrak
- roman o grupi veselih dječaka koji obnavljaju zapušten mlin u blizini sela
10. Trojica u Trnju, Pavao Pavličić
- krimić za djecu koji govori o nestanku dječaka iz susjedstva kojega traže dvoje prijatelja
Pripremila: Valentina Namesnik, knjižničarka

 [više]

Međunarodni dan djevojčica

Autor: Valentina Namesnik, 11. 10. 2021. 11:39

Na današnji dan od 2011. godine obilježava se Međunarodni dan djevojčica.

Cilj je potaknuti stvaranje boljeg života mladim djevojkama pružajući im mogućnosti da postignu svoj puni potencijal.

Na slici je Malala Yousafzai, mlada djevojka koja je prkosila talibanima u svom rodnom Pakistanu i borila se da se djevojkama dopusti obrazovanje. Talibani su joj pucali u glavu i vrat, ali Malala je preživjela i nastavila se boriti.

Malala je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir i aktivistica koja se bori za prava djevojčica na obrazovanje. Prošle godine diplomirala je na Sveučilištu Oxford.

"Ne zaboravite vrijednost knjiga i olovki, oni su naše najmoćnije oružje."

"Pričam svoju priču, ne zato što je posebna, već zato što nije. To je priča mnogih djevojaka."

 

Priču o Malali, ali i o puno drugih djevojčica i žena koje su svojom upornošću, trudom, radom i ljubavlju savladale mnoge izazove, nadahnule druge i napravile neku promjenu u svijetu, možete pročitati u knjigama Priče za laku noć za mlade buntovnice koje možete posuditi u našoj školskoj knjižnici.

Pripremila: Valentina Namesnik, knjižničarka 

 [više]

Svjetski dan učitelja

Autor: Valentina Namesnik, 5. 10. 2021. 10:44

Dragi učitelji, sve najbolje!

Svjetski dan učitelja obilježava se 5. listopada od 1994. godine, a proglasio ga je UNESCO u spomen na taj datum 1966. godine, kad je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Mnogi će vam učitelji reći da su oduvijek znali što žele raditi u životu. Jer, biti učitelj, ne znači samo podučavanje školskih predmeta nego svakodnevno osnaživanje i ohrabrivanje svakog učenika u razredu te otkrivanje talenata u svakome od njih. Većina učitelja u sebi ima želju sudjelovati u odgoju djece te ih poučavati važnosti dobrote, ljubavi i poštenja.

Učitelj je onaj čije su uši uvijek otvorene za slušanje, čija toplina grije srca učenika i čija energija daje želju za rastom. Učitelj je onaj koji u učeniku prepoznaje talent, vještine i strast pa teži tomu da ih razvija. Učitelj ne sudi, nego prihvaća; ne isključuje, nego traži rješenja; ne zatvara oči, nego se suočava.

Učitelji su ujedno i učenici. Da bi bili dobri učitelji, moraju svakodnevno učiti i usavršavati se, dakle, odabirom svog zanimanja spremni su na cjeloživotno učenje. Često su upravo učitelji inspiracija učenicima da i oni jednog dana postanu učitelji. Svaki učitelj koji otvorena srca stane pred razred i spreman je na zanimljiv način održati svoj sat, najveća je motivacija svakom đaku. Pokažite svojim učiteljima ljubav i poštovanje, iznenadite ih lijepom čestitkom na Svjetski dan učitelja. Jednog dana kada odete iz školskih klupa, uvijek ćete se sjećati svojih učitelja, ali ni oni nikad neće zaboraviti vas. Stoga, budite učenici kojima će se ponositi i kojih će se uvijek sjećati s osmijehom.

Književnici i učitelji 

Neki od najvećih hrvatskih književnika po struci su bili učitelji i profesori. Među njima su Dinko Šimunović, autor Duge, Muljike i Alkara, koji je predavao u Osnovnoj školi u Hrvacama i u Dicmu, a poslije u Obrtničkoj školi u Splitu. Učitelji su bili i Mato Lovrak, Grigor Vitez, Janko Leskovar, Vjenceslav Novak, Dragojla Jarnević, Đuro Sudeta, Ivo Brešan... 

Zanimljivost

U američkim osnovnim školama postoji duga tradicija prema kojoj učenici prvog dana škole učiteljici daruju jabuku. Taj običaj počeo je u 19. stoljeću, kad su se siromašna djeca hranom oduživala učiteljima za sve što čine za njih. Taj izraz zahvalnosti i poštovanja zadržao se do danas. A zašto baš jabuka? Zato što si ju je i najsiromašnije dijete moglo priuštiti i zato što je zdrava.

Izreke o učiteljima

"Prosječan učitelj govori. Dobar učitelj objašnjava. Izvrstan učitelj pokazuje. Vrhunski učitelj inspirira." William Arthur Ward, američki mislilac

"Najbolji učitelji ujedno su najzahtjevniji učitelji: oni od učenika zahtjevaju razmišljanje." William Glasser, američki psihoterapeut

"Ne predaje učitelj ono što želi, ne predaje učitelj ono što zna, učitelj predaje ono što jest." Lao Ce, kineski filozof

Pripremila: Valentina Namesnik, knjižničarka

 [više]

Tjedan zabranjenih knjiga

Autor: Valentina Namesnik, 28. 9. 2021. 13:12

Posljednjega tjedna u rujnu ili prvoga tjedna u listopadu obilježava se Tjedan zabranjenih knjiga, posvećen knjigama koje su zbog prigovora čitatelja morale biti uklonjene s polica knjižnica u nekim zemljama.
Danas promičemo slobodu čitanja te slobodan i besplatan pristup informacijama! 


U nastavku pročitajte zašto su bile zabranjivane knjige s fotografije, a sve navedene možete posuditi u našoj školskoj knjižnici. 


J. K. Rowling: Harry Potter
Serijal je bio zabranjen u nekoliko škola u SAD-u jer zbog magije i vještičarenja vrijeđa konzervativne katolike.

A. A. Milne: Medo Winnir zvani Pooh
Knjiga je 2006. godine zabranjena u nekoliko gradova u SAD-u jer su se životinje koje govore smatrale uvredom prema Bogu.

J. London: Zov divljine
Knjiga je nekad bila zabranjena u Italiji i Jugoslaviji jer su je smatrali previše radikalnom, a nacisti su je spalili zbog autorova naginjanja socijalizmu.

M. Twain: Pustolovine Huckleberryja Finna
Knjiga je bila zabranjena u mnogim gradovima SAD-a, jer sadrži riječi koje su smatrane pogrdnima.

L. Frank Baum: Čarobnjak iz Oza
Državne knjižnice u Chicagu ovu knjigu su zabranile 1928. godine jer ženu prikazuje u ulozi snažnog vođe što se "protivi Bogu", a knjižnica u Detroitu zabranila ju je 1957. godine jer su smatrali da nema značaja za današnju djecu.

L. Carroll: Alisa u zemlji čudesa
Bila je zabranjena početkom 20.st. u učionicama New Hampshirea jer su smatrali da sadrži aluzije o seksualnim fantazijama, a tijekom 60-ih godina zabranjena je širom SAD-a zbog straha da će djecu potaknuti na zloupotrebu droge.

Braća Grimm: Bajke
Zabranjene su početkom 20.st. u osnovnim školama u SAD-u zbog previše nasilja, rasizma i negativnog prikaza ženskih likova.

R. Dahl: Charlie i tvornica čokolade
Ovu, mnogima omiljenu lektiru, zabranila je Knjižnica u Coloradu 1988. godine jer propagira "jadnu životnu filozofiju".

Dnevnik Anne Frank
Knjiga je bila zabranjena 2010. godine u Virginiji zbog "tematiziranja seksualnosti i homoseksualnosti", a ranije je bila zabranjena u nekim američkim školama jer je "predepresivna".

Popis zabranjenih knjiga preuzet je s interneta. 

 [više]

 Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

E-DNEVNIK

   ZA UČENIKE I RODITELJE

RASPORED INFORMACIJA

  

RASPORED ZVONA


   

ŠKOLSKA PREHRANA

OLAKŠICE
Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 11. 2019.

Ukupno: 164563
Ovaj mjesec: 5336
Ovaj tjedan: 1132
Danas: 55
CMS za škole logo
Osnovna škola Malešnica / Ante Topića Mimare 36, HR-10000 Zagreb / os-malesnica-zg.skole.hr / ured@os-malesnica-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju