Datum objave: 4. srpnja 2025.
Kategorija: Naslovnica | Njemački

PUTOVNICA GRAZOM I ZOTTEROM: ZU FUSS DURCH GRAZ UND ZOTTER

Učenici petoga razreda naše škole imali su prigodu otići na jednodnevnu terensku nastavu u Graz. Cilj je ovoga putovanja bio upoznati se s kulturnim i povijesnim znamenitostima jednog od najljepših gradova Austrije, kao i primijeniti znanja iz njemačkoga jezika u stvarnim situacijama.

Najprije su se vozili bajkovitim vlakom kroz Schlossberg, a nakon toga prošetali starim gradom, koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

Vidjeli su glavne trgove, znamenite građevine i čuli zanimljive priče iz prošlosti Graza, a bilo je vremena i za slobodno razgledavanje grada te kupovinu suvenira.

Nakon Graza put nas je odveo u „slatki“ Zotter, tvornicu čokolade. Kušali smo različite vrste čokolada uživajući u njihovim okusima. Naravno, i kući smo ponijeli čokoladne uspomene! Ovo nezaboravno iskustvo bilo je prava čokoladna avantura koja nas je sve oduševila.

Posjet smo započeli kratkim filmom koji nas je upoznao s pričom obitelji Zotter, njihovim vrijednostima i načinom na koji nastaje njihova poznata čokolada – od zrna kakaovca pa sve do gotovoga proizvoda. Naučili smo koliko je važno da sastojci budu organski i po principu pravedne trgovine (fair trade).

Nakon toga krenuli smo u pravu čokoladnu šetnju. Hodali smo staklenom stazom koja vodi kroz čitav proizvodni pogon, a najuzbudljiviji dio bio je – naravno – degustacija. Na svakoj stanici mogli smo kušati različite vrste čokolade: bijelu, mliječnu, tamnu, čokoladu s neobičnim okusima poput čilija, lavande, pa čak i slanine. Učenici su bili oduševljeni što su mogli sami birati i isprobavati ono što im se činilo najzanimljivije.

Ovaj izlet bio je ne samo zabavan nego i edukativan. Učenici su naučili kako izgleda jedan održiv i kreativan način proizvodnje hrane, koliko je truda potrebno da bismo uživali u svakom zalogaju te zašto je važno poštovati ljude koji sudjeluju u tom procesu.

Zotter nije samo tvornica čokolade – to je mjesto gdje se čokolada doživljava svim osjetilima i gdje se uči uz igru, smijeh i, naravno, slatkoću.

Sve što su učenici doživjeli možete pogledati na sljedećoj poveznici.

Pripremile: Sanja Bosak, prof. izvrsna savjetnica

                  Irena Pehar Miklenić, prof. savjetnica

Pročitajte još

Početak školske godine 2025./2026.

Dragi učenici i poštovani roditelji, nova školska godina 2025./2026. počinje u ponedjeljak, 8. rujna 2025. godine. Radujemo se ponovnom susretu s našim učenicima i želimo svima sretnu i uspješnu novu školsku godinu! U nastavku je raspored za prvi dan nastave po...

Skip to content