MJESEC: siječanj
DATUM | DORUČAK MLIJEČNI OBROK | RUČAK | UŽINA | DORUČAK 3. – 8. R. MLIJEČNI OBROK |
15.01.2024. | Raženi kruh s maslacem i marmeladom mlijeko | grah varivo sa suhim mesom raženi kruh | naranča | Raženi kruh s maslacem i marmeladom Mlijeko voće |
16.01.2024. | Kukuruzni kruh sa sirnim namazom i purećim dimljenim prsima Ledeni čaj | Mesne okruglice u umaku od rajčice Pire od cvjetače i krumpira Zelena salata kruh | voće | Kukuruzni kruh sa sirnim namazom i purećim dimljenim prsima Ledeni čaj |
17.01.2024. | Graham kruh s pilećom paštetom acidofil | Varivo od teletine s porilukom i ječmom Crni kruh voće | Biskvit s voćem | Biskvit s voćem banana |
18.01.2024. | Školska pizza Čaj s limunom i medom | Juneće šnicle u umaku Kukuruzni žganci Cikla salata | voće | Školska pizza Čaj s limunom i medom |
19.01.2024. | Griz na mlijeku banana | Meksički rižoto Salata od ribane mrkve i bijelog kupusa | Mliječna kifla | Grčki jogurt Pecivo sa sjemenkama, lanom i sezamom |
Nadopuna za laktoza intoleranciju:
Mlijeko –zamijeniti s kravljim mlijekom bez laktoze ili biljne zamjene za mlijeko pr. sojino, rižino, zobeno obogaćeno kalcijem (+Ca)
Jogurt, kefir, acidofil – zamijeniti jogurtom bez laktoze ilisojinim jogurtom
Svježi sir –zamijeniti zrnatim sirom bez laktoze
Tvrdi sir –zamijeniti svježim sirom bez laktoze ili dimljenim tofu-om
Puding – pripremiti domaći puding s mlijekom bez laktoze ili s biljnim zamjenama za mlijeko pr. sojino, rižino, zobeno obogaćeno kalcijem (+Ca); sojin puding
Maslac – koristiti meki margarinski namaz ili maslac bez laktoze
Voćni jogurt – koristiti sojin voćni jogurt ili sojin jogurt + voće ili jogurt bez laktoze + voće
Mliječni namaz – koristiti namaz koji nije na bazi mlijeka (npr. namaz od slanutka ili meki margarinski namaz)
Zamjena za gluten: Bezglutenski proizvodi (kruh, tjestenina, keksi, krekeri….)
Glavna kuharica: Milana Nikić-Barešić
Povjerenstvo za odobrenje: 1. Tatjana Žužul, dr. med. 2. ravnatelj Ivan Kostanjski, prof.