2021-12-06 11:14:02

Sveti Nikola u našoj školi

Sveti Nikola danas je posjetio našu školu i učenicima podijelio slatkiše. Svi su mu se obradovali!

Blagdan svetog Nikole obilježava se 6. prosinca, a tradicija je da se večer prije očiste čizmice, stave se na prozor, a ujutro djeca radosno u njima traže darove.

Prema legendi, sveti Nikola potjecao je iz bogate obitelji i mogao je mirne duše cijeli život uživati u svome nasljedstvu, no on je to bogatstvo dijelio ljudima kojima je trebala pomoć.

Naime, sveti Nikola čuo je priču o tri kćeri čiji je otac bio vrlo siromašan i nije im mogao osigurati miraz za udaju te im je odlučio pomoći, ali bez da otkrije svoj identitet. Napunio je vreću sa zlatnicima i jednu večer bacio je kroz prozor sobe u kojoj su spavale djevojke. Kada su ujutro pronašli vreću presretan otac odmah je odlučio udati jednu kćer i te je zlatnike dao u miraz. Ubrzo je netko kroz prozor ubacio i drugu vreću sa zlatnicima, pa je odmah udao i drugu kćer.

Otac se nadao i trećoj vreći, ali ovog puta sakrio se ispod prozora i čekao, nadajući se da će uspjeti vidjeti tko je tajanstveni dobročinitelj. No, sveti Nikola nije htio da ga otkriju, pa je vreću ubacio kroz dimnjak i ona je pala u čarape i čizme treće djevojke, koje su se sušile uz ognjište.

Tako je, navodno, nastao običaj ostavljanja darova u čizme ili čarape, a svetog Nikolu na slikama su počeli su prikazivati uz tri vreće sa zlatnicima, ili tri jabuke, koje su također simbol miraza.

Pripremila: Valentina Namesnik, knjižničarka 


Osnovna škola Malešnica