2021-10-05 10:36:27

Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja obilježava se 5. listopada od 1994. godine, a proglasio ga je UNESCO u spomen na taj datum 1966. godine, kad je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Mnogi će vam učitelji reći da su oduvijek znali što žele raditi u životu. Jer, biti učitelj, ne znači samo podučavanje školskih predmeta nego svakodnevno osnaživanje i ohrabrivanje svakog učenika u razredu te otkrivanje talenata u svakome od njih. Većina učitelja u sebi ima želju sudjelovati u odgoju djece te ih poučavati važnosti dobrote, ljubavi i poštenja.

Učitelj je onaj čije su uši uvijek otvorene za slušanje, čija toplina grije srca učenika i čija energija daje želju za rastom. Učitelj je onaj koji u učeniku prepoznaje talent, vještine i strast pa teži tomu da ih razvija. Učitelj ne sudi, nego prihvaća; ne isključuje, nego traži rješenja; ne zatvara oči, nego se suočava.

Učitelji su ujedno i učenici. Da bi bili dobri učitelji, moraju svakodnevno učiti i usavršavati se, dakle, odabirom svog zanimanja spremni su na cjeloživotno učenje. Često su upravo učitelji inspiracija učenicima da i oni jednog dana postanu učitelji. Svaki učitelj koji otvorena srca stane pred razred i spreman je na zanimljiv način održati svoj sat, najveća je motivacija svakom đaku. Pokažite svojim učiteljima ljubav i poštovanje, iznenadite ih lijepom čestitkom na Svjetski dan učitelja. Jednog dana kada odete iz školskih klupa, uvijek ćete se sjećati svojih učitelja, ali ni oni nikad neće zaboraviti vas. Stoga, budite učenici kojima će se ponositi i kojih će se uvijek sjećati s osmijehom.

Dragi učitelji, sve najbolje!

Pripremila: Valentina Namesnik, knjižničarka 


Osnovna škola Malešnica