preskoči na sadržaj

Osnovna škola Malešnica

Sigurnost na internetu

BUDI SIGURAN NA INTERNETU
 

 • Na internetu se trebaš predstaviti nadimkom, ne otkrivajući svoje prave osobne podatke.

 • Ne šalji i ne objavljuj svoje fotografije i fotografije svojih prijatelja putem mobitela i interneta. 

 • Ako netko na internetu od tebe zatraži da o vašem dopisivanju ne govoriš roditeljima, takva osoba ima skrivene namjere i ti trebaš o tome obavijestiti roditelje, staratelje ili nastavnika.

 • Ako primiš e-mail od nepoznate osobe, takav e-mail trebaš obrisati. On može sadržavati uznemirujuće sadržaje ili viruse koji ti mogu oštetiti računalo.

 

                         

 

 • Ukoliko se želiš susresti s osobom koju već duže vrijeme poznaješ preko interneta, OBAVEZNO sa sobom povedi roditelja ili drugu odraslu osobu koja brine o tebi. Na internetu se ljudi često lažno predstavljaju! Budi oprezan!

 • Ako se na nekoj web stranici potrebno registrirati, nikad to nemoj činiti bez znanja roditelja. Prilikom registracije se unose osobni podaci i roditelji trebaju odlučiti koje osobne podatke možeš otkriti.

 • Ako ti osoba koju već duže vrijeme poznaješ preko interneta, počne postavljati pitanja zbog kojih se osjećaš nelagodno i uznemireno, OBAVEZNO o tome porazgovaraj s roditeljima, nastavnikom ili drugom odraslom osobom iz tvojeg užeg kruga. O tome možeš razgovarati i ako nazoveš Hrabri ili Plavi telefon, a uznemiravanje možeš prijaviti i policiji, makar na mail policija@mup.hr . 

 • Ukoliko se, dok surfaš internetom, pojavi prozorčić s neprikladnim i uznemirujućim sadržajem, stranicu na kojoj se nalaziš trebaš odmah napustiti.

 • Ako počneš dobivati uvredljive ili prijeteće e-mailove ili poruke na mobitel ili Facebook od nepoznatih osoba ili osoba koje koje poznaješ iz škole, kvarta ili slično, nemoj se sramiti, šutjeti i nadati se da će to proći. Radi se o zlostavljanju putem interneta! Na poruke nemoj odgovarati, ali ih nemoj niti brisati (one mogu biti dokaz na policiji).

 • Takvo zlostavljanje možeš zaustaviti jedino razgovorom s roditeljima, nastavnikom ili drugom odraslom osobom kojoj vjeruješ!

 • Možeš nazvati i Hrabri telefon na 0800-0800 (mail: savjet@hrabritelefon.hr ) ili Plavi telefon na 01/4833-888. 


Budi fer:

 • Ne šalji zlonamjerne sms ili e-mail poruke. Prije nego što klikneš "Pošalji" zapitaj se kako bi se ti osjećao da primiš tu poruku.
 • Pozorno pročitaj sms i e-mail poruku prije negoli je proslijediš dalje. Nemoj prosljeđivati poruke koje vrijeđaju i uznemiruju druge. Nemoj se uključivati u ankete, rasprave i chatove koji nekog izruguju, ocrnjuju ili ogovaraju.
 • Ne snimaj i ne prosljeđuj fotografije i snimke koje mogu druge dovesti u neugodnu situaciju, osramotiti ih ili izložiti ismijavanju i vrijeđanju.

(preuzeto s: http://www.pjesmicezadjecu.com)


E nasilje

Što je e-nasilje?

Nasilje putem interneta, u svijetu poznato kao cyberbullying, obuhvaća situacije u kojima je dijete ili mlada osoba izloženo napadu drugog djeteta, tinejdžera ili grupe djece, putem interneta ili mobilnog telefona.

Međuvršnjačko nasilje putem interneta uključuje poticanje grupne mržnje, napade na privatnost, uznemiravanje, uhođenje, vrijeđanje, nesavjestan pristup štetnim sadržajima te širenje nasilnih i uvredljivih komentara. Može uključivati slanje okrutnih, zlobnih, katkad i prijetećih poruka, kao i kreiranje internetskih stranica koje sadrže priče, crteže, slike i šale na račun vršnjaka.

Sve veći broj djece i mladih je izloženo vršnjačkom nasilju preko interneta, no zabrinjava činjenica da i dalje ono nije prepoznato kao ozbiljan problem u društvu. Jedan od razloga zbog kojih ovaj trend nije zabrinjavajuć leži u činjenici da se on događa u virtualnom svijetu te da nije prisutan u „stvarnom djetetovom okruženju“. Nažalost, ovaj problem je itekako prisutan u djetetovom životu i utječe na sva područja djetetovog funkcioniranja.

Prije razvoja modernih tehnologija vršnjačko nasilje se događalo na igralištima, u parkovima, na hodnicima škole i bilo ga je moguće puno lakše opaziti i na njega reagirati. Danas se sve događa u „virtualnom svijetu“, no to ne umanjuje ozbiljnost ovog problema. Dijete ili mlada osoba i dalje mogu biti izloženi različitim oblicima nasilja, i dalje u tome mogu sudjelovati i druga djeca koja možda neće preuzeti ulogu zlostavljača, ali neće ni spriječiti nasilje, ali ono što posebno zabrinjava je činjenica da dijete od ovog nasilja NE MOŽE POBJEĆI i ono nikad ne prestaje. Dijete svakodnevno „nosi svog zlostavljača u džepu“ zbog čega je vršnjačko nasilje putem interneta posebno zabrinjavajuće. Posljedice nasilja preko interneta katkad mogu biti i ozbiljnije od onih prouzročenih međuvršnjačkim nasiljem u stvarnim situacijama jer publika može biti puno veća, a zbog anonimnosti počinitelji mogu biti okrutniji i nasilniji nego što bi bilo u stvarnom svijetu.

 

 

Što djeca mogu napraviti?

 • Nikad ne dijeliti svoje osobne informacije na internetu
 • Nikad ne dijeliti svoju lozinku s drugim osobama,osim roditelja
 • Ne objavljivati na internetu ništa što ne želimo da vide naši prijatelji ili poznanici
 • Pažljivo birati prijatelje na društvenim mrežama
 • Ne uključivati se u grupe, stranice ili aktivnosti za koje nemaju dovoljno informaciju o sadržaju koji se tamo objavljuje i svrsi istih
 • Prije slanja poruke drugoj osobi svaki put razmislite kako bi se vi osjećali da istu takvu poruku primite od nekog drugog
 • Razgovarati s roditeljima o navikama prilikom korištenja interneta, prednostima i nedostacima modernih tehnologija
 • Razgovarati s roditeljima ili drugim osobama od povjerenja vezano uz načine zaštite prilikom korištenja interneta
 • Obavijestiti roditelje ili druge odrasle osobe od povjerenja ukoliko primiti neprimjerenu poruku ili sadržaj
 • Obavijestiti roditelje ili druge odrasle osobe od povjerenja ako vidite da je netko drugi žrtva vršnjačkog nasilja putem internet

ZAPAMTITE: Pravila koja poštujete u svakodnevnom životu vrijede i na internetu!


E-nasilje-radna-biljeznica.pdf

Kalendar
« Travanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

E-DNEVNIK

   ZA UČENIKE I RODITELJE

RASPORED INFORMACIJA

  

RASPORED ZVONA


   

ŠKOLSKA PREHRANA

OLAKŠICE
Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 11. 2019.

Ukupno: 169467
Ovaj mjesec: 4397
Ovaj tjedan: 136
Danas: 3
CMS za škole logo
Osnovna škola Malešnica / Ante Topića Mimare 36, HR-10000 Zagreb / os-malesnica-zg.skole.hr / ured@os-malesnica-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju